افراد نابینا میتوانند خورشیدگرفتگی را بشنوند
قرار است امروز(دوشنبه، ۲۰ حمل) شهروندان کانادا، مکزیک و ایالات متحده در امریکای شمالی خورشید گرفتگی کامل را تماشا کنند.
هر نقطه کره زمین به طور متوسط در هر ۳۷۵ سال فقط یک بار خورشید گرفتگی کامل را تجربه میکند و ماه برای چند دقیقه خورشید را به طور کامل میپوشاند.
در حالی که منجمان و شهروندان امریکای شمالی آماده میشوند تا این رویداد هیجانانگیز طبیعت را تماشا کنند، چند دانشمند به فکر کسانی افتادهاند که نمیتوانند آن را ببینند.
آنان به کمک تکنولوژی امکانی را فراهم کردهاند که افراد نابینا و کمبینا اگر قادر به دیدن خورشید گرفتگی نیستند، میتوانند این رویداد آسمانی را بشنوند و احساس کنند.
برای این کار، در برخی نقاط ایالات متحده ابزارهای صوتی و لمسی ویژهی افراد نابینا و کمبینا در گردهماییهای عمومی در دسترس خواهد بود.
این دستگاه که به نام «صدایِ نور» یاد میشود توسط واندا دیاز مرکد، اخترشناس نابینا، و آلیسون بیرلا، اخترشناس دانشگاه هاروارد ساخته شده است.
این دستگاه تغییرات نور را به صدا ترجمه میکند. وقتی خورشید درخشان است، نتهای فلوت بلند و ظریف به گوش میرسد. با شروع پوشیده شدن خورشید توسط ماه، نتهای میانی کلارینت نواخته میشود و تاریکی با صدای آرام ایجاد میشود.
در زمان خورشیدگرفتگی کامل سال ۲۰۱۷ نمونه اولیه دستگاه صدای نور بهرهبرداری و پس از آن در چندین رویداد خورشید گرفتگی جزئی نیز استفاده شد.
امسال دستکم ۷۵۰ دستگاه در مکانهای برگزاری رویدادهای خورشیدگرفتگی در مکزیک، ایالات متحده و کانادا توزیع شده است.
حتا سازندگانش روش ساخت این دستگاه را به صورت رایگان در انترنت گذاشته است تا شرکتهای فناوری بتوانند نابینایان و کمبینایان بیشتری را کمک کنند که خورشید گرفتگی را بشنوند.
حتا کتابخانه یک مکتب نابینایان در ماساچوست امریکا میخواهد با استفاده از دستگاه صدای نور این رویداد را از طریق زوم برای اعضای کتابخانه به صورت آنلاین و تلفنی پخش کند.
همچنین یک شرکت مهندسی به نام تاکتایل در ایندیانا تبلتی ساخته است که افراد میتوانند دست خود را روی آن بگذارند و به آرامی حرکت ماه بر روی خورشید را حس کنند. برخی از اعضای یک مکتب نابینایان سال گذشته خورشید گرفتگی «حلقه آتش» را با استفاده از این نوع تبلت تجربه کردند.