برنامه توسعه سازمان ملل متحد در گزارش جدیدش میگوید با تشدید محدودیتهای گروه طالبان نرخ اشتغال زنان در یک سال گذشته ۵۰درصد کاهش یافته و فقط شش درصد زنان شاغل باقی ماندهاند.
در گزارش ابن نهاد که روز چهارشنبه، ۲۹ حمل منتشر شد، آمده است: « نرخ اشتغال زنان در طول سال گذشته به نصف کاهش یافته و به شش درصد رسیده است.»
برنامه توسعه سازمان ملل(یواندیپی) گفته است که نه تنها طالبان زنان را از کار در نهادهای دولتی، سکتور خصوصی و موسسات منع کرده، بلکه برای کارآفرینی نیز «زنان با طیف وسیعی از موانع و هزینههای بالای تجارت» مواجه هستند.
گزارش جدید این نهاد با عنوان «گوشدادن به زنان کارآفرین افغانستان؛ تقلا و تابآوری آنها» براساس مصاحبه، بحث و یک نظرسنجی کمی با حدود سه هزار و ۳۰۰ زن کارآفرین در سه سال اخیر تهیه شده است.
برنامه توسعه سازمان ملل در این گزارش توضیح میدهد که زنان برای کار و کارآفرینی با «تبعیض عمیق، محدودیتهای عملیاتی و یک سیستم اقتصادی ضعیف» مواجه هستند.
حتا برای ایجاد تشبثهای کوچک و تجارتهای شخصی، از میان سه هزار و ۳۰۰ زن مصاحبهشونده، ۴۱ درصد آنان با پول«قرض» آغاز به کار کرده، آنهم تنها پنج درصد شان از بانکها یا موسسههای مالی کوچک قرضه دریافت کرده، ۹۵درصد دیگر از دوستان و نزدیکان شان قرضه گرفتهاند.
با این وجود، کانی ویگناراجا، مدیر یواندیپی در آسیا و اقیانوسیه با ابراز امیدواری نسبت به آیندهی کارآفرینی زنان افغانستان گفته است: «زنان کارآفرین در سختترین شرایط، شجاعت، جسارت و تدبیر باورنکردنی از خود نشان دادهاند.»
او افزوده است که برنامه توسعه سازمان ملل متحد و نهادهای همکارش ۷۵هزار تجارت کوچک در افغانستان را حمایت کردهاند و از این طریق برای ۹۰۰هزار نفر شغل فراهم شده است.
یواندیپی توضیح میدهد که محدودیتهای وضعشده از سوی طالبان بر رفتوآمد زنان یک چالش بزرگ فراروی کارآفرینان است. طوری که حدود ۷۳ درصد زنان مصاحبهشونده گفتهاند حتا به بازارهای محلی بدون محرم مرد سفر نمیتوانند.
سازمان ملل کارآفرینی را بهعنوان «یک راه نجات برای زنان و خانوادههای آنان» تلقی کرده و گفته است که ۸۰ درصد از شرکتهای تحت رهبری زنان، منبع اصلی عواید خانوادهها هستند.