شکردخت جعفری، مخترع و نخستین فیزیکدان طبی زن اهل افغانستان بهعنوان «مبتکر سال» بریتانیا شناخته شده و جایزهی «دینامیک- ۲۰۲۴» را گرفته است.
خانم جعفری امروز(چهارشنبه، ۱۲ ثور) در فیسبوک نوشته که از دریافت این جایزه خرسند است.
شکردخت و شرکت تحت مدیریت او به نام «TrueInvivo» از سوی مرکز فناوری دانشگاه ساری بریتانیا برای دریافت این جایزه نامزد بوده است.
وبسایت «پلاتینیوم» نوشته است که در کنار شکردخت، چهار تن دیگر نیز نامزد دریافت این جایزه بودند، اما جایزهی مبتکر سال بریتانیا به خاطر ابتکارهای علمی خانم جعفری به او تعلق گرفته است.
شکردخت جعفری از ولایت دایکندی افغانستان است و اکنون در بریتانیا زندگی میکند.
او در شش سالگی همراه خانوادهاش به ایران مهاجر شده بود به گفتهی خودش، تحصیلات خود را تا پایان دورهی لیسانس در ایران سپری کرده است.
شکردخت بین سالهای ۱۳۸۳ تا ۱۳۸۹ خورشیدی در کابل منحیث استاد دانشگاه کابل، نماینده وزرات تحصیلات عالی و عضو انستیتوت طبی فرانسه کار کرد.
او در سال ۱۳۸۹ پس از دریافت بورسیه تحصیلی سازمان بینالمللی انرژی اتمی، به بریتانیا رفت تا ماستری خود را در رشتهی «فیزیک طبی» در دانشگاه ساری بخواند که پس از ماستری، دورهی دکترا را نیز همانجا به پایان رساند.
شکردخت جعفری با نوشتن ۴۰ مقالهی علمی دو اختراع مهم در حوزه فیزیک طبی، لقب نخستین فیزیکدان طبی زن از افغانستان را دارد.
نخستین اختراع او یک «دستگاه دوزسنج» برای ثبت تشعشعات پرتودرمانی سرطان بود که در سال ۱۳۹۸ در بریتانیا به ثبت رسید.
اگرچند این دستگاه درد خودش را درمان نکرد. او در زمانی این دستگاه را اختراع کرد که خودش هم باردار بود و هم با سرطان سینه دستوپنجه نرم میکرد ولی به این دلیل که هنوز دستگاه اختراع او تأیید «کمیته قوانین طبی بریتانیا» را نگرفته بود، داکتران اجازهی استفاده از آن را برای درمان خودش نداد.
اما دومین اختراع شکردخت جعفری که امیدی برای نجات میلیونها انسان در سراسر جهان طی سالهای آینده است، دستگاه «اندازهگیری سه بعدی دوز اشعه» است که در سال ۱۴۰۰ خورشیدی به ثبت رسید.
این اختراع او که یک سیستم سه بعدی دوزسنج الهام گرفته از مهرهدوزی رایج در بین هزارههای افغانستان به ویژه سرزمین مادری شکردخت است، در داخل بدن بیمار مبتلا به سرطان جاسازی میشود.
روش درمان طوری است که بیمار تحت درمان رادیوتراپی قرار میگیرد و این دستگاه مقدار دقیق تشعشع دریافتی بدن بیمار را ثبت میکند و داکتران با مطالعهی دوز اشعه، به درمان قطعی سرطان موفق میشوند.