جبهههای مسلح مقاومت، احزاب و ائتلافهای سیاسی، زنان معترض و سیاستمداران افغانستان اعتراض مردم بدخشان علیه طالبان را بیانگر نارضایتی و برخورد خشن این گروه را نشانهی ستم و تبعیض قومی طالبان خواندهاند.
جبهه مقاومت ملی با اعلام حمایت از اعتراض مردم بدخشان گفته است که در کنار مردم با غرور بدخشان و سایر مردم عدالتخواه کشور «تا نابودی سلطهی ستمگر رژیم تروریست [طالبان] ایستاده است.»
جبهه مقاومت اندراب گفته است که «زور و استبداد در هرکجای دنیا نتیجه داده باشد در سرزمین ما ناکام است و طالبان مزدور به رنگارنگی شهروندان و گلولهی مقاومتگران تن خواهند داد.»
شورای مقاومت ملی برای نجات افغانستان بر نارضایتی مردم از طالبان تاکید کرده و گفته است طالبان با ستیزهجویی و ظلم نباید صبر مردم را بیازمایند بلکه پیام و صدای اعتراضی را که نشانهی نارضایتی مطلق مردم است، درک کنند.
مجمع فدرالخواهان افغانستان گفته است که این اعتراضها نمونهی بارز و برجسته از اوج نارضایتی مردم از رژیم قومی و استبدادی گروه طالبان است.
حزب جمعیت اسلامی نیز بر تبعیض قومی طالبان با مردم اشاره کرده و گفته است که یگانه عامل اعتراض مردم بدخشان «ستم و تبعیض طالبان» است.
برخی از گروههای اعتراضی زنان نیز به حمایت از مردم بدخشان ایستادهاند.
از جمله، جنبش زنان معترض شمال اعتراض مردم بدخشان را نشانهی نارضایتی خوانده و در یک تجمع اعتراضی گفته است که مرد از ستم و تبعیضهای جنسیتی، قومی و مذهبی طالبان به ستوه آمدهاند.
جنبش شنبههای ارغوانی نیز به حمایت از مردم بدخشان گفته است: «طالبان به بهانهی نابودی مزارع کوکنار بر مردم غیرپشتون هجوم میبرند، بر زنان تعرض میکنند، افراد ملکی را بازداشت کرده به قتل میرسانند و به طور سیستماتیک در پی کوچ اجباری دیگر اقوام هستند.»
شماری از زنان معترض در یک گردهمایی در اسلامآباد پاکستان نیز علیه گروه طالبان شعار دادند و از باشندگان دیگر ولایتها خواستند که در کنرا مردم بدخشان بایستند.
در همین حال، نصیراحمد فایق، سرپرست نمایندگی افغانستان در سازمان ملل متحد نیز گفته است که اعتراض مردم بدخشان و بغلان در روزهای اخیر بیانگر ظلم، فساد، جنایت، نقض حریم خصوصی، بیعدالتی و برخورد دوگانهی طالبان با اقوام پشتون و غیرپشتون است.
امرالله صالح، معاون رییس جمهور حکومت پیشین کشور، اعتراض مردم بدخشان را سرآغاز قیام مردمی و سرنگونی گروه طالبان خوانده است.
فوزیه کوفی، رییس حزب موج تحول نیز اعتراض مردم بدخشان را آغاز آزادی خونده و گفته است دو باشندهی بدخشان که به دست طالبان کشته شدهاند، در واقع بهایی است که مردم برای آزادی میپردازند.
شماری از سیاستمداران متعلق به قوم پشتون نیز از اقدام خشن طالبان در مقابل اعتراض مردم بدخشان اعتراض کردهاند.
از جمله، محمدحلیم فدایی، والی پکتیا در حکومت پیشین سلطهی وجود طالبان در افغانستان را یک «پروژه» خوانده و گفته است که این گروه در حال کاشت بذر نفاق میان اقوام افغانستان است در حالی که قوم پشتون را «جاهل و ظالم» معرفی میکند.
عمرداودزی، وزیر داخله پیشین کشور گفته است که اعتراض مردم بدخشان ناشی از نارضایتی مردم نسبت به طالبان است و دامنهی این اعتراضها گسترش خواهد یافت.
حنیف اتمر، وزیر خارجه حکومت پیشین کشور در حالی که خواستار مداخلهی نهادهای حقوق بشری به ویژه یوناما برای محافظت از مردم بدخشان شده، از گروه طالبان نیز خواسته است که به حقوق و ارادهی مردم تمکین کند.
این در حالی است که طالبان روز گذشته یک هیات به سرپرستی فصیحالدین فطرت، رییس ستاد ارتش این گروه را برای بررسی اعتراضهای مردم به ولسوالیهای ارگو و درایم بدخشان فرستاده بود.
هنوز این هیات به کابل برنگشته و نتیجهی گفتوگوهایش با مردم مشخص نشده است. اما قبل از رسیدن این هیات به بدخشان، نوار صوتی منسوب به آقای فطرت پخش شد که در آن میگوید [طالبان] به مردم «اجازهی اعتراض را نمیدهند.»
براساس آمار ابتدایی، در نتیجه برخورد مسلحانهی طالبان با معترضان در ولسوالی ارگو، یک نفر کشته و پنج تن دیگر زخمی شدهاند.
عبدالمتین قانع، سخنگوی وزارت داخله گروه طالبان گفته است اعتراض مردم از جایی شروع شد که در پی درگیری نیروهای مبارزه با مواد مخدر و کشاورزان در ولسوالی درایم یک فرد ملکی کشته شد.
اما باشندگان درایم در تجمع اعتراضی شان روز جمعه، ۱۴ ثور اعلام کردند که آنان به خاطر نارضایتی از طالبان، بیاحترامی طالبان پشتونتبار به ناموس و حریم خصوصیشان دست به اعتراض زدهاند.
باشندگان ارگو نیز روز یکشنبه، ۱۶ ثور در تشییع جنازهی جوانی که توسط طالبان روز شنبه کشته شده بود قطعنامهای صادر کردند و تصریح نمودند که آنها حکومتی را نمیخواهند که «صدای اعتراض را با گلوله پاسخ میدهد و مامورانش حتا به زبان مردم نمیفهمند.»