با آنکه مرگ ابراهیم رییسی در داخل ایران واکنشهای متضاد شادی و غم را برانگیخت، اما در افغانستان از گروه طالبان تا سیاستمداران، احزاب اسلامگرا(مجاهدین)، جبهات مقاومت و مقامهای حکومت پیشین همه یکدست نسبت به مرگ رییس جمهور ایران ابراز اندوه و تاثر کردهاند.
ملا محمدحسن آخوند، رییسالوزرای طالبان این گروه را شریک غم و اندوه مرگ رییسی خوانده و گفته است «در این شرایط دشوار در کنار مردم ایران قرار داریم».
امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان با ابراز غمشریکی نسبت به مرگ رییسی و وزیر خارجهاش حسین امیرعبداللهیان گفته است که آن دو «روابط طالبان با کشورهای منطقه» را گسترش میداد.
از این رو، شاید مرگ رییسی و امیرعبداللهیان برای طالبان اندوه شمرده شود.
اما با وجودی اینکه جواد ظریف، وزیر خارجه پیشین ایران در کتاب خاطرات سیاسی خود گفته «طالبان با هزینهی ایران به قدرت رسید» و با این سخن رسما ایران را عامل سرنگونی نظام جمهوری افغانستان و حکومت اشرف غنی اعلام کرده است، بازهم غنی و زیردستانش نیز از مرگ رییس جمهور ایران اندوهگین شدهاند.
اشرف غنی، رییس جمهور پیشین کشور بدون درنظرداشت این مساله که یکی از مقامهای ارشد دولت ایران به سرنگونی حکومت او اعتراف کرده، رییس جمهور تازه درگذشتهی ایران را «علاقمند صلح و ثبات در منطقه» خوانده و ابراز امیدواری کرده است که سیاست او در قبال منطقه «ادامه یابد».
امرالله صالح، معاون اول و سرور دانش، معاون دوم اشرف غنی در حکومت پیشین نیز در پیامهای جداگانه مرگ رییسی را به دولت و مردم ایران تسلیت گفته و ابراز اندوه و تاثر کردهاند.
شورای مقاومت ملی برای نجات افغانستان و مجمع فدرالخواهان افغانستان که دو تشکل سیاسی مخالفان طالبان متشکل از احزاب اسلامگرا(مجاهدین) و مقامهای حکومت پیشین کشور است نیز جان باختن رییسجمهور ایران و سایر مقامهای آن کشور را تسلیت گفتهاند.
جبهه مقاومت ملی افغانستان به رهبری احمد مسعود و جبهه آزادی افغانستان به رهبری شماری از جنرالان ارتش حکومت پیشین که دو جبهه مسلح مخالف طالبان است نیز خودشان را «شریک ماتم بزرگ» ناشی از مرگ رییسی دانسته و اعلام کردهاند که ایران در سالهای سخت و دشوار «در کنار مردم ما» ایستاده است.
حامد کرزی، رییس جمهور حکومت پیشین، داکتر عبدالله عبدالله، رییس شورای عالی مصالحه ملی در حکومت پیشین، عبدالرشید دوستم، رهبر حزب جنبش اسلامی افغانستان، عبدالرب رسول سیاف، رهبر حزب دعوت اسلامی افغانستان، حنیف اتمر، وزیر خارجه حکومت پیشین کشور، حزب وحدت اسلامی مردم افغانستان به رهبری محمد محقق، حزب وحدت اسلامی افغانستان به رهبری کریم خلیلی، حزب جمعیت اسلامی افغانستان به رهبری صلاحالدین ربانی، حزب اسلامی افغانستان به رهبری گلبدین حکمتیار، حزب کنگره ملی افغانستان به رهبری عبداللطیف پدرام و شماری دیگر از سیاستمداران و نمایندگان مجلس نظام جمهوری با پیامهای جداگانه مرگ ابراهیم رییسی، رییس جمهور ایران و هیات همراهش را تسلیت گفته و با دولت و مردم ایران ابراز غمشریکی کردهاند.
قابل یادآوی است که طالبان و مخالفان این گروه چندی پیش در مورد درگیری اسرائيل و ایران نیز موضع مشترکی اتخاذ کرده بودند و همگی افراد و جناحهای فوق، حملهی اسرائيل بر کنسولگری ایران در دمشق را «تعرض» ولی حملهی موشکی ایران بر خاک اسرائيل را «مشروع» خوانده بودند.