سرنوشت غمانگیز فلیپ؛ کشتی که در آب عمودی میشد اما هرگز غرق نمیشد
فلیپ (FLIP) نام یک شهکار مهندسی دریایی متعلق به امریکا بود که طی ۶۰ سال فعالیتش طوفانهای چند اقیانوس جهان را به سخره گرفت و سلامت ماند ولی قربانی ویروس کرونا شد و اکنون تکههای آن در میان ضایعات بازیافتی قرار دارند.
این کشتی ۱۰۸ متر طول داشت و با یک ویژگی خاص که هر زمان لازم بود میتوانست طی ۲۰ دقیقه ۹۰ درجه بچرخد و به صورت عمودی در آب قرار بگیرد.
در حالت عمودی، حدود ۹۰ متر از بدنهاش زیر آب قرار میگرفت.
این شناور غول پیکر سال ۱۹۶۲ میلادی توسط موسسهی «اسکریپس» در ایالات متحده ساخته شد.
این شهکار مهندسی دریایی که هنوز مانند او در جهان وجود ندارد، زیر نظر نیروی دریایی امریکا در اقیانوس آرام و اقیانوس اطلس برای ماموریتهای علمی-تحقیقی فعالیت داشت.
فلیپ ۶۰ سال ماموریتهای مهمی انجام داد و با ظرفیت پنج خدمه و ۱۱ پژوهشگر به دوردستهای اقیانوسها میرفت، گاهی شناور میشد و گاهی عمود در میان آب میایستاد و در هیچ موج و طوفانی غرق نشد و آسیب ندید.
اما ویروس کووید-۱۹(کرونا) نفس این کشتی شگفتانگیز جهان را بند آورد و شوک اقتصاد جهانی تن او را نیز لرزاند.
راب اسپاراک، افسر تحقیقات نیروی دریایی ایالات متحده، سال ۲۰۲۱ میلادی در یک مصاحبه گفت اگر هشت میلیون دالر به فلیپ داده شود برای پنج تا ۱۰ سال دیگر نیز کار میکند.
اما نیروی دریایی امریکا به خاطر کمبود بودجه ناشی از شوک اقتصادی که شیوع کرونا وارد کرده بود، به استفاده از فلیپ در تحقیقات دریایی خود پایان داد و گفت: «بودجه کافی نداریم.»
راب اسپاراک وقتی از دریافت بودجه ناامید شد، میخواست فلیپ را در یک موزیم به نمایش بگذارند، اما این کار هم نشد و بیاستفاده ماند.
سرانجام، کشتی فلیپ در آخرین سفر خود در اگست سال گذشته میلادی(۲۰۲۳) به گِل نشست و سر از یک مرکز بازیافت درآورد و قطعه قطعه شد.
مارگارت لینن، از مدیران موسسهی سازندهی فلیپ(اسکریپس) سال ۲۰۲۳ در بیانیهای گفت: «نیمی از کل تاریخ تحقیقات این موسسه با فلیپ انجام شده است و همان اکتشافها راه را برای پیشرفت علم و درک بهتر اقیانوسها باز کرد.»
به گفتهی لینن «فلیپ رفت اما هرگز فراموش نمیشود.»