آیا مصریان باستان از جراحی برای درمان سرطان مغز استفاده میکردند؟
دانشمندان میگویند شواهدی از جمجمههای مصر باستان پیدا کردهاند که به جراحی برای درمان بیماری سرطان اشاره میکند.
مجلهی پیشگامان پزشکی(Frontiers in Medicine) ماه گذشته نتایج یک پژوهش را منتشر کرد که طبق آن، مصریان باستان در حدود چهار هزار سال پیش برای درمان سرطان از طریق جراحی تلاش کردهاند.
طبق گزارش، دانشمندان پس از مطالعهی دو جمجمه که در قرن ۱۹ کشف شدند و اکنون در آزمایشگاهی در دانشگاه کمبریح نگهداری میشود، به این موضوع پی بردند.
جمجمهی نخست مربوط به مردی ۳۰ تا ۳۵ ساله است که حدود چهار هزار و ۵۰۰ سال پیش میزیسته است.
محققان در معاینات «سیتیاسکن» در این جمجمه آثار «بریدگی با ابزار فلزی تیز» پیدا کردند که نشان میدهد مغز این مرد جوان جراحی شده است.
همچنین در لابراتوار نشانههایی از «تومور بدخیم» در آن یافت شده است.
جمجمهی دوم مربوط به زن ۵۰ ساله است که حدود دو هزار و ۶۰۰ سال پیش میزیسته است.
دانشمندان در معاینات لابراتواری پیشرفته از جمجمهی این زن ضایعاتی یافتند که گمان میرود ناشی از «تومورهای سرطانی» باشد.
اگرچه مصریان باستان معتقد بودند که مریضی «مجازات خدایان» است، اما برای رفع این مجازات و درمان بیماریها بسیار ماهر بودند و نظر به نفوسشان پزشکان زیادی داشتند که هرکدام با تمرکز در یک بخش متخصص میشدند.
مجلهی پیشگامان پزشکی نوشته است که سرطان در عصر حاضر دومین عامل مرگ و میر بشر در جهان است و هنوز راهی برای درمان گستردهی آن وجود ندارد، ولی در دورهی باستان هم شایعتر از آن چیزی بوده که تاکنون تصور میشد.
پاپیروس ادوین اسمیت، قدیمیترین سند جراحی بازمانده از تمدنهای کهن جهان، در حدود سه هزار و ۶۰۰ سال قبل در مصر باستان به خط هیراتیک نوشته شده است.
در این سند که علایم، منبع و راههای تشخیص و درمان ۴۸ نوع بیماری تشریح شده، از واژهی سرطان استفاده نشده است.
اما در این سند به «بیماری شدید غیرقابل درمان» اشاره شده است. دانشمندان از روی علایم آن پی بردند که مصریان باستان برای درک و درمان سرطان، از جمله، برای رفع تومورهای سرطانی از طریق جراحی مغز تلاش کردهاند.