در آستانهی برگزاری سومین نشست دوحه به میزبانی سازمان ملل، زنان معترض افغانستان از جامعه جهانی میخواهند به جای تعامل و زمینهسازی مشروعیت طالبان، آپارتاید جنسیتی اعمالشده از سوی این گروه را به رسمیت بشناسند و آپارتاید جنسیتی را جرمانگاری کنند.
زنان معترض در ادامهی برنامههای اعتراضیشان با نزدیک شدن به زمان برگزاری نشست دوحه، خواستار به رسمیت شناختن «آپارتاید جنسیتی اعمالشده از سوی گروه طالبان بر زنان» هستند.
ترنم سیدی، از اعضای شبکه مشارکت سیاسی زنان افغانستان به اکسوس میگوید سازمان ملل از طالبان تقاضا میکند تا در نشست دوحه اشتراک کنند، در حالی که زنان، جامعه مدنی و مردم افغانستان را نادیده میگیرد.
او میافزاید که طالبان نمایندهی مردم افغانستان نیستند و نباید برای این گروه فرصت تعامل و مشروعیتیابی در سطح بینالملل فراهم شود.
در همین حال، شماری از زنان معترض، کارمندان زن و سیاستمداران حکومت پیشین افغانستان در یک کمپاین مشترک با فعالان مدنی ایران نیز کارزاری مرتبط به آپارتاید جنسیتی به راه انداختهاند.
در این کارزار فعالان مدنی و حامیان حقوق زن اهل افغانستان و ایران از کشورهای عضو سازمان ملل متحد میخواهند که «آپارتاید جنسیتی» را در قوانین بینالمللی به عنوان یک «جرم» و «جنایت» ثبت کنند.
قابل یادآوری است که تا هنوز عفو بینالملل و ریچارد بنت، گزارشگر ویژهی سازمان ملل در امور حقوق بشری افغانستان نیز بارها در گزارشهای شان خواستار «جرمانگاری آپارتاید جنسیتی» شدهاند.
تلاشهای زنان معترض و جامعه مدنی افغانستان برای «به رسمیت شناختن» آپارتاید جنسیتی اعمالشده از سوی طالبان علیه زنان و «جرمانگاری آپارتاید جنسیتی» در حالی صورت میگیرد که سازمان ملل متحد هفته آینده سومین نشست دوحه را با حضور هیات طالبان و نمایندگان جامعه جهانی برگزار خواهد کرد.
طالبان با دعوت مکرر سازمان ملل حاضر شده به این نشست اشتراک کنند. اما مشروط به اینکه زنان، اعضای جامعه مدنی و مخالفان سیاسی این گروه دعوت نشوند.
گفته میشود تا هنوز زنان، جامعه مدنی و احزاب سیاسی مخالف گروه طالبان در این نشست دعوت نشدهاند و بخشهای اصلی نشست بین طالبان و نمایندگان جامعه جهانی به میزبانی سازمان ملل پشت درهای بسته خواهد بود.