10/04/2024
سرنوشت جولیان آسانژ؛ افشاگر جنایت‌های امریکا در افغانستان و عراق
جهان خبر اول

سرنوشت جولیان آسانژ؛ افشاگر جنایت‌های امریکا در افغانستان و عراق

جون 28, 2024

جولیان آسانژ، ۵۲ ساله، روزنامه‌نگار و برنامه‌نویس کمپیوتر اهل استرالیا است.

او در سال ۱۹۹۵ میلادی به اتهام هک وبسایت به زندان محکوم شد ولی دادگاه زادگاهش، کانبرا حبس او را بخشید و تعهد گرفت که دیگر این کارش را تکرار نکند.

در سال ۲۰۰۶ وبسایت «ویکی لیکس» را برای افشاگری و نشر گزارش‌های تحقیقی ایجاد کرد.

ویکی‌لیکس حدود ۱۰میلیون سند و گزارش‌های رسمی «محرمانه» یا «توزیع محدود» مرتبط با «جنگ، جاسوسی و فساد» را منتشر کرده است.

در سال ۲۰۱۰ جولیان آسانژ ده‌ها هزار سند از جمله ویدیویی از جریان کشتار ۱۲ غیرنظامی عراقی به شمول دو خبرنگار رویترز توسط یک چرخبال ارتش امریکا را منتشر کرد.

نه تنها این، حدود ۹۰هزار سند مرتبط به جنگ امریکا در افغانستان بین سال‌های ۲۰۰۴ تا ۲۰۰۹ را نیز منتشر کرد.

این اسناد عملیات «بگیر و بکش» برای جنگ ارتش این کشور علیه فرماندهان طالبان و کشتار غیرنظامیان توسط امریکایی‌ها را افشا کرد.

چلسی منینگ، تحلیلگر اطلاعات که در تحلیل اسناد محرم ارتش امریکا با آسانژ همکاری کرده بود دستگیر و به ۳۵ سال زندان محکوم شد.

آسانژ با این افشاگری از جنایت‌های ارتش امریکا در عراق و افغانستان دردسر بزرگی برای خودش خریده بود که آن‌زمان برخی کشورهای غرب در پی تشکیل پرونده بودند تا ویکی‌لیکس از افشاگری حقایق باز بماند.

بریتانیا در سال ۲۰۱۰ آسانژ را دستگیر کرد ولی او با یک وثیقه‌ی ۳۱۵ هزار دالری آزاد شد.

سپس سویدن علیه او پرونده‌ی اتهام «تعرض جنسی» باز کرد که آسانژ به شدت رد کرد و آن را توطئه خواند.

اما در سال ۲۰۱۱ بریتانیا حکم استراداد آسانژ به سویدن را صادر کرد.

آسانژ که دیگر جای امنی برایش باقی نمانده بود در سال ۲۰۱۲ به سفارت اکوادور(کشوری از امریکای جنوبی) پناهنده شد.

پولیس لندن تا سال ۲۰۱۵، سه سال تمام دور سفارت اکوادور خیمه زد که اگر جولیان آسانژ هوای آزاد دلش شد، او را دستگیر کند.

دولت سویدن پرونده‌ی «تعرض جنسی» علیه آسانژ را خود در سال ۲۰۱۷ بدون هیچ تحقیق و دادرسی بسته کرد.

یک اتهام سنگین از دوش او کم شده بود، اما کمی بعدتر اکوادور پناهندگی جولیان آسانژ را لغو کرد.

پولیس لندن در سال ۲۰۱۹ به سفارت اکوادور در لندن هجوم برد و آسانژ را دستگیر و به زندان منتقل نمود.

جولیان آسانژ در سال ۲۰۲۲ در زندان بلمارش لندن با استلا موریس، وکیل مدافع ازدواج کرد. رابطه‌ی عاشقانه‌ی آن‌ها در سال ۲۰۱۵ از رفت‌وآمد استلا به سفارت اکوادور شروع شد و اکنون دو فرزند دارند.

امریکا در این مدت بارها با بریتانیا به گونه‌ی رسمی و غیررسمی مذاکره کرد و تلاش داشت حکم استرداد جولیان آسانژ را بگیرد.

امریکا می‌خواست آسانژ را بابت نشر ویدیوی کشتار غیرنظامیان توسط ارتش کشور در عراق و افشاگری از جنایت‌های نیروهایش در افغانستان، محاکمه و مجازات کند.

تا اینکه سرانجام در سال جاری خورشیدی امریکا به این قناعت کرد تا آسانژ در بدل رهایی‌اش و ختم این پرونده، اعتراف کند که اسناد محرم بخش‌های امنیتی امریکا را نه از طریق فرایند دسترسی به اطلاعات به هدف روزنامه‌نگاری، بلکه به هدف «جاسوسی» به دست آورده است.

بنیانگذار ویکی‌لیکس با پذیرش این مورد روز سه‌شنبه، ۲۵ جون ۲۰۲۴ از زندان بریتانیا آزاد و در پرواز اختصاصی به تایلند و سپس به جزایر ماریانای شمالی در اقیانوس آرام که قلمرو ایالات متحده است منتقل شد.

البته مصارف این پرواز بیش از نیم میلیون دالر هزینه برداشت که همسر آسانژ مجبور شد برای تهیه‌ی آن دست به هر دری بزند. وبسایت ویکی‌لیکس نیز برای این پول کارزار آنلاینی به راه انداخت.

روز چهارشنبه، ۲۶ جون جولیان آسانژ در جزیره‌ی سایپان در یک دادگاه امریکایی حاضر شد و پس از اعتراف به اتهام مطرح‌شده از سوی دادستان‌های امریکایی، قاضی پنج سال زندان بلمارش را برای مجازات او کافی دانسته حکم آزادی‌اش را صادر کرد.

سرانجام یکی از بزرگترین افشاگران جنایت‌های جنگ‌های امریکا به زادگاهش برگشت و با تماسی از سوی آنتونی آلبانیزی، نخست وزیر استرالیا که طی این سال‌ها دولتش کاری برای آسانژ نتوانسته بود، خوش‌آمد گفته شد.

قابل یادآوری است که در این سال‌ها هواداران آسانژ و روزنامه‌نگاران در سراسر جهان برای آزادی او راهپیمایی، کمپاین و اعتراض کردند، اما تا پیشنهاد امریکا را نپذیرفت، کاری برای رهایی‌اش ساخته نشد.

Leave a Reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *