مرکز خبرنگاران افغانستان با نشر گزارش تازه از وضعیت آزادی بیان در کشور میگوید طالبان طی شش ماه نخست سال ۲۰۲۴ میلادی ۷ رسانه را مسدود، ۶۰ خبرنگار و مسوول رسانه را تهدید و ۲۹ خبرنگار را زندانی کردهاند.
این گزارش مرکز خبرنگاران که از اول جنوری تا ختم ماه جون را احتوا میکند امروز(پنجشنبه، ۲۸ سرطان) منتشر شد.
در گزارش مرکز خبرنگاران آمده که در این مدت «روند اعمال فشار و تهدید» به خاطر کار آزاد رسانهای «به لحاظ محتوایی» افزایش یافته است.
از نظر کمی نیز مرکز خبرنگاران ۸۹ رویداد تهدید و بازداشت خبرنگاران را ثبت کرده است.
این رویدادهای نقض حقوق خبرنگاران و رسانهها شامل انسداد ۷ رسانه، ۶۰ مورد تهدید خبرنگاران و مسوولان رسانهها و ۲۹ مورد بازداشت خبرنگاران میباشد.
طبق گزارش مرکز خبرنگاران، دو تلویزیون از سوی وزارت عدلیه طالبان در کابل، دو رادیو از سوی شهرداری غزنی، یک رادیو در لغمان و یک رادیو در پروان به دلیل تمدید نشدن جواز از سوی استخبارات طالبان از فعالیت بازمانده و یک رادیو در خوست از سوی قوماندانی امنیه این گروه بسته شده است.
از این تعداد، سه رادیوی محلی به طور موقت -چند روز تا یک هفته- بسته شده، اما دو تلویزیون و دو رادیو همچنان مسدود است و اجازه بازگشایی به این رسانهها داده نمیشود.
از جمله ۲۹ خبرنگار بازداشت شده، یک خبرنگار که به تاریخ ششم ماه اپریل ۲۰۲۴(۱۸ حمل ۱۴۰۳ خورشیدی) در غزنی بازداشت شده بود، همچنان زندانی است.
مرکز خبرنگاران میگوید در این بازه زمانی، نظارت بر محتوای کاری رسانهها نیز افزایش یافته است و نهادهای غیر مسوول به ویژه استخبارات و امر به معروف طالبان از طریق نظارت مستقیم و غیرمستقیم برنامههای رسانهها، در امور کاری آنها مداخله میکنند.
مرکز خبرنگاران افغانستان از گروه طالبان خواسته است که با تجدید نظر در زمینه خط و مشی رسانهایشان، از تحمیل «خواستههای ناموجه و فراقانونی» بر خبرنگاران و رسانهها خودداری کنند.
این مرکز چند ماه قبل اعلام کرده بود که در جریان سال گذشته میلادی ۱۶۸ مورد خشونت علیه خبرنگاران در افغانستان را ثبت کرده است که شامل یک مورد مرگ، ۱۹ مورد مصدومیت، ۸۷ مورد تهدید و ۶۱ مورد بازداشت و اتهام کیفری میشد.