اداره بازرس ويژه امریکا در امور بازسازی افغانستان(سیگار) میگوید سیاستهای گروه طالبان در مبارزه با مواد مخدر کارساز نبوده و بازار تریاک در این کشور همچنان پر رونق است.
سیگار روز جمعه، ۱۲ اسد با نشر گزارشی گفته که طالبان فقط با صدور فرمانی کشت تریاک را منع کرده، اما هیچ اقدامی برای از بین بردن ذخایر تریاک انجام نداده است.
سیگار نوشته است که پس از صدور فرمان رهبر طالبان مبنی بر ممنوعیت کشت، تجارت و قاچاق مواد مخدر، کشاورزان و تاجران مواد مخدر به «احتکار» تریاک روی آوردند.
در گزارش سیگار آمده است: «بازار تریاک در افغانستان بیشتر به این دلیل پابرجا مانده است که کشاورزان اجازه داشتند مقدار قابل توجهی از مواد را قبل از فرمان ممنوعیت در انبارها ذخیره کنند.»
طبق گزارش سیگار، طالبان بر ممنوعیت کشت تریاک متمرکز شدهاند، در حالی که بازار خرید و فروش با پشتوانهی ذخیرهگاههای مواد همچنان رونق گذشته را دارد.
سیگار گفته است که نرخ تریاک نیز افزایش یافته و اکنون کشاورزان، تاجران و قاچاقبران مواد مخدر سود بیشتری نسبت به گذشته کمایی میکنند.
به طور نمونه، قیمت تریاک که در سال ۲۰۲۲ هر کیلوگرام آن حداوسط ۴۱۷ دالر فروخته میشد در سال ۲۰۲۳ میلادی به ۸۰۲ دالر افزایش یافت.
این در حالی است که گروه طالبان بارها از «مبارزه جدی» با مواد مخدر سخن گفته و ممنوعیت کشت، قاچاق و تجارت مواد مخدر و تداوی معتادان را یکی از دستاوردهای خود تلقی میکند.
این گروه در سه ماه گذشته در شمال افغانستان به ویژه ولایتهای بدخشان و تخار هزاران جنگجوی مسلح را برای از بین بردن کشتزارهای تریاک اعزام کرد که هنگام عملیات با مردم محل درگیر شدند و چندین کشاورز را با گلوله کشتند.
همچنین سازمان ملل متحد اعلام کرد که مبارزه با مواد یکی از موضوعهای اصلی نشست سوم دوحه بود که ماه گذشته بین طالبان و جامعه جهانی برگزار شد.
طبق گزارشها گروه طالبان در بدل مبارزه با مواد مخدر و تطبیق برنامههای حمایت از کشاورزان و ارائه بدیل کشت کوکنار، تداوی معتادان و جلوگیری از قاچاق مواد مخدر به غرب از جامعه جهانی به ویژه سازمان ملل بودجههای هنگفتی میخواهد.