نبود برق کافی و منظم در کابل تنها باعث خاموش ماندن لامپها نمیشود که به جای زیبایی این شهر، یک منطقهی تاریک و ساکت را تماشا کنیم، بلکه جنبههای مختلف زندگی را آشکارا مختل میکند.
نبود برق کافی و منظم در گرمای شدید تابستان مشکلهای فراوانی برای شهروندان خلق کرده است.
فرهاد آرمان ۳۶ ساله، یکی از شهروندان کابل در تماس با اکسوس گفت او در ناحیه سیزدهم شهر کابل زندگی میکند و در هفتههای اخیر در یک شبانهروز به طور مجموعی بیشتر از ۸ ساعت برق نداشته است.
او افزود: «همین مقدار برق هم به صورت منظم و پیوسته نیست. مثلا روز گذشته سه ساعت اول صبح، دو ساعت شام و کمتر از دو ساعت دیگر در طول شب برق داشتیم.»
آرمان گفت نبود برق در تابستان باعث خاموش ماندن وسایل سرمایش مثل کولر و یخچال شده که برای سلامت همه به ویژه کودکان و افراد بیمار بسیار خطرناک است.
سکینه ۴۰ ساله دیگر باشندهی شهر کابل به اکسوس گفت نبود برق باعث شده اکثریت مردم کابل آب هم نداشته باشند.
او گفت: «همانطور که برق منظم نیست، آب هم نیست. اکثریت خانوادهها به ویژه در آپارتمانهای بلندمنزل برای گرفتن آب در ذخیرههای پشت بام خانهشان نیاز به برق دارند. اما زمانی که آب میآید برق نیست و زمانی که برق میآید ممکن نوبت آب نباشد.»
نه تنها برای خانوادهها بلکه نبود برق بازار به ویژه مراکز صحی شهر کابل را نیز متضرر کرده است.
عبدالشکیب ۳۴ ساله، مسوول یک داروخانه خصوصی است. او میگوید در حالی که امسال اکثر روزها دمای هوا بالاتر از ۳۰ درجه سانتیگراد است، اما برق نیست تا وسایل سردکننده مثل کولر در داروخانه فعال باشد.
عبدالشکیب گفت: «نبود برق در مراکز صحی بسیار خطرناک است، اکثر داروها نباید در دمای بالاتر از ۳۰ درجه سانتیگراد نگهداری شود. اما کل داروخانهها امکانات تولید برق شخصی ندارند تا از داروهایشان محافظت کنند. چگونه تضمین کنیم که داروهای ما در اثر گرما آسیب ندیده باشد؟»
حاجی عزیز ۵۲ ساله در شهر کابل دکان خوراکه فروشی دارد. او لبنیات و گوشت مرغ نیز میفروشد. اما به خاطر پرچاوی مکرر برق تصمیم گرفته است فروش مرغ و لبنیات را تعطیل کند.
حاجی عزیز میگوید «چندین هفته است که برق همیشه پرچاو است. اکثر روزها از ساعت ۱۰:۰۰ صبح تا ۴:۰۰ عصر که گرمترین ساعتهای روز است ما برق نداریم.»
به گفتهی او، نبود برق باعث شده است کولر و یخچالهایش خاموش بماند و برخی اقلام خوراکی در گرما آسیب ببیند.
او گفت مشتریانش شکایت کردهاند که لبنیات به ویژه ماست و دوغی که از او میبرند سالم نیست و بارها مجبور شده گوشت مرغ را دور بریزد. میگوید چارهای جز این ندارد. زیرا تامین برق شخصی سولری هم برای او با کمتر از یک هزار دالر ممکن نیست.
در همین حال، شرکت برقرسانی افغانستان(برشنا) میگوید کل کشور به دو هزار میگاوات و شهر کابل به ۷۰۰ میگاوات برق نیاز دارد.
نیازی که هرگز به طور کامل رفع نشده و ۷۵ درصد برق موجود در شبکهها نیز از کشورهای تاجیکستان، ازبکستان، ترکمنستان و ایران وارد شده است.
انجینیر صفیالله احمدزی، رییس عملیاتی شرکت برشنا میگوید امکان تخنیکی وارد کردن مقدار زیاد برق وارداتی از این کشورها به شهر کابل وجود ندارد. به همین خاطر برشنا تلاش دارد تا بخشی از برق کابل را از منابع داخلی مانند بند برق سروبی و برق حرارتی تامین کند.
او هرچند مشخص نکرده است که دقیق چه مقدار از ۷۰۰ میگاوات برق مورد نیاز کابل کمبود است، اما میگوید «برق موجود در شبکهها برای توزیع ۲۴ ساعته برای شهروندان کابل کافی نیست.»
احمدزی در یک پیام تصویری به شهروندان میگوید سیستم توزیع برق در تابستان به گونهای تنظیم شده که بخشهای صنعتی ۱۴ ساعت و بخشهای رهایشی ۱۲ ساعت در یک شبانهروز برق داشته باشند.
اما شهروندان کابل همواره شکایت دارند که در بخشهای رهایشی و بازار نه تنها در یک شبانهروز ۱۲ ساعت برق ندارند، بلکه قطع و وصل برق هم منظم نیست.