هیات معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان(یوناما) به مناسبت «روز جهانی بشردوستی» خواستار حضور بدون موانع زنان در بخشهای امدادرسانی بشردوستانه است.
امروز(دوشنبه، ۲۹ اسد) مصادف با «روز جهانی بشردوستی» است.
اندریکا راتواته، معاون یوناما در یک پیام ویدیویی میگوید حمله به امدادگران به یک روال عادی مبدل شده است.
او میافزاید: «زمان آن فرا رسیده است که صاحبان قدرت به معافیت از مجازات پایان دهند و برای حمایت از بشر وارد عمل شوند.»
راتواته میگوید باید موانعی که امدادگران هنگام کمک به افراد نیازمند و آسیبپذیر با آن روبرو هستند، برداشته شود.
او سال گذشته میلادی را «خونینترین سال» برای کارمندان امور بشردوستانه در سراسر جهان خوانده و هشدار میدهد که اگر اقدام نشود، سال ۲۰۲۴ ممکن است بدتر از آن باشد.
راتواته در بخشی از سخنانش میگوید باید موانع از فراروی کار زنان در بخشهای امدادرسانی بشردوستانه برداشته شود.
به گفتهی او، اگر امدادگران به ويژه زنان برای کار در امور بشردوستانه با مشکل مواجه باشند، جان میلیونها نفر با خطر مواجه خواهند شد.
۱۹ اگست در سال ۲۰۰۸ میلادی از سوی سازمان ملل متحد به عنوان روز جهانی بشردوستی نامگذاری شد.
این روز به مناسبت انفجار بمب در هوتل کانال بغداد، پایتخت عراق در سال ۲۰۰۳ گرامیداشت میشود.
در آن انفجار ۲۲ نفر از کارکنان کمکهای بشردوستانه سازمان ملل متحد، از جمله سرجیو ویرا دی ملو، نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در عراق کشته شدند.
این مناسبت هر سال با عنوان خاصی بزرگداشت میشود.
امسال روز جهانی بشردوستی بر «مقابله با عادیسازی حمله به غیرنظامیان و امدادگران امور بشردوستانه» و «ختم معافیت از مجازات ناشی از نقض قوانین انسانی بینالمللی» متمرکز است.
این در حالی است که پس از روی کار آمدن طالبان در افغانستان، طی سه سال گذشته اکثریت مطلق پروژههای امدادرسانی بشردوستانه متوقف شده است.
نهادهای مرتبط به ملل متحد و سازمانهای امدادرسانی بینالمللی بارها از وضع محدودیت و موانع فراروری کارشان توسط طالبان شکایت کردهاند.
از جمله ممنوعیت حق کار زنان از سوی طالبان باعث شده است نهادها در ارائه کمکهای بشردوستانه به ویژه در بخشهای صحی مرتبط به زنان با مشکل مواجه شوند.