12/06/2024
دیدبان حقوق بشر: در ۴۶ سال اخیر ده‌ها هزار نفر در افغانستان به زور ناپدید شده‌اند
افغانستان مهم ترین

دیدبان حقوق بشر: در ۴۶ سال اخیر ده‌ها هزار نفر در افغانستان به زور ناپدید شده‌اند

آگُست 31, 2024

دیدبان حقوق بشر می‌گوید ده‌ها هزار نفر در بیش از چهار دهه‌ی اخیر در افغانستان توسط حکومت‌ها و گروه‌های شبه‌نظامی به صورت اجباری ناپدید شده‌اند.

این سازمان امروز(جمعه، ۹ سنبله) به مناسبت «روز جهانی ناپدیدشدگان» در بیانیه‌ای نوشته است: «افغانستان یکی از کشورهایی است که بالاترین آمار ناپدیدشدگان اجباری در جهان را دارد.»

براساس بیانیه‌ی دیدبان حقوق بشر از اواخر دهه ۱۹۷۰ میلادی تاکنون «ده‌ها هزار نفر» در افغانستان ناپدید شده‌اند که آمار دقیق و سرنوشت ناپدیدشدگان هنوز مشخص نیست.

دیدبان حقوق بشر گفته است تا کنون هیچ یک از نهادهایی که در ناپدیدشدن افراد در افغانستان دست دارند، مسوولیت کارهای خود را به عهده نگرفته است.

طبق قوانین بین‌المللی، ناپدیدسازی اجباری تا مشخص شدن سرنوشت قربانیان «جنایت جاری» محسوب می‌شود.

در ۴۶ سال اخیر، طالبان یکی از گروه‌هایی است برای سرکوب مخالفان و منتقدان خود دست به ناپدیدسازی اجباری افراد می‌زند.

دیدبان حقوق بشر گفته است طالبان در سه سال اخیر در ناپدیدشدن نیروهای حکومت پیشین افغانستان و زنان معترض دست دارند.

براساس بیانیه‌ی دیدبان حقوق بشر یکی از بزرگترین پرونده‌های ناپدیدشدگان افغانستان که تاهنوز مشخص شده، سرنوشت فاجعه‌بار چهار هزار و ۷۸۵ نفری است که پس از کودتای احزاب چپ در سال ۱۹۷۸ میلادی، بازداشت و سپس کشته شده بودند ولی فهرست نام‌های‌ شان در سال ۲۰۱۳ همگانی شد.

همچنین براساس یک فهرست دیگر ۶۰۰ نفر بین سال‌های ۱۹۹۲ و ۱۹۹۵ در کابل، توسط شبه‌نظامیان تنظیم‌های رقیب دستگیر و ناپدید شده بودند در حالی که بیشترشان غیرنظامی بودند.

دیدبان حقوق بشر به ناپدید شدن دو هزار و ۲۰۰ نفر از اعضای طالبان و غیرنظامیان متعلق به جوامع قبیله‌ای رقیب مقام‌های حکومتی وقت در قندهار نیز اشاره کرده و گفته است که آن‌ها بین سال‌های ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۸ توسط نیروهای پولیس تحت حمایت امریکا ناپدید شدند.

Leave a Reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *