پس از اینکه نماینده گروه طالبان هنگام پخش سرود ملی ایران از جایش برنخاست، سفیر طالبان در تهران احضار شد و نماینده طالبان از کارش عذرخواهی کرد.
خبرگزاری ایرنا گزارش داده که وزارت خارجه ایران صبح امروز(جمعه، ۳۰ سنبله) سرپرست سفارت گروه طالبان در تهران را احضار کرده است.
طبق گزارش، وزارت خارجه ایران به پا نخاستن نماینده طالبان هنگام پخش سرود ملی این کشور را «خلاف عرف دیپلماتیک» خوانده «تقبیح» نموده و اعتراض شدید خود را اعلام کرده است.
ایرنا افزوده که سرپرست سفارت طالبان اقدام مقام این گروه را «عمل شخصی» خوانده است.
روز گذشته، سیوهشتمین «همایش بینالمللی وحدت اسلامی» با حضور مسعود پزشکیان، رییس جمهور ایران در تهران برگزار شده بود.
عزیزالرحمان منصور، معین وزارت ارشاد، حج و اوقاف گروه طالبان در این برنامه، خلاف عرف دیپلماتیک، هنگام پخش سرود ملی ایران ایستاد نشد.
این کار او بسیار زود خبرساز شد.
حسن کاظمی قمی، نماینده ویژهی ایران در امور افغانستان، برنخاستن مقام طالبان هنگام پخش سرود ملی ایران را «عدم احترام به اصول دیپلماتیک» خواند.
او در ایکس نوشت که «عدم احترام به اصول دیپلماتیک با بهانه ممنوعیت نواختن موسیقی از مبادی شریعت معنا و مصداقی ندارد، چه اگر این بود استماع را نیز شامل میگردید.»
۲۴ ساعت پس از این «بیاحترامی دیپلماتیک» ویدیویی در رسانههای ایران منتشر شده است که نشان میدهد عزیزالرحمان منصور از کارش عذرخواهی میکند.
او در این ویدیو میگوید: «نشستن من در کنفرانس، تحت عرف ما بود، در وطن ما وقتی که ترانه میخوانیم، ما نشستهایم. من به آن [عرف] عمل کردم.»
آقای منصور حکومت ایران را «رفیق» طالبان میخواند و میافزاید: «از کسانی که آزار دیده، عذرخواهی میکنم.»
این در حالی است که سه روز قبل در یک اقدام مشابه، محبالله شاکر، سرکنسول طالبان در پیشاور پاکستان نیز در یک مراسم رسمی هنگام پخش سرود ملی پاکستان ایستاد نشد.
وزارت خارجهی پاکستان این اقدام سرکنسول طالبان را «بیاحترامی» و «خلاف موازین دیپلماتیک» خواند و ضمن احضار سرپرست سفارت طالبان در اسلامآباد، این گروه را به «پاسخ محکم» تهدید کرد.
کنسولگری طالبان در پیشاور با نشر بیانیهای دلیل این اقدام شاکر را وجود موسیقی در سرود ملی پاکستان اعلام کرد.
این در حالی است که طالبان پس از تلسط قدرت در افغانستان سرود ملی افغانستان را کنار گذاشت. اکنون این گروه سرود ملی ندارد و نواختن و شنیدن موسیقی را برای مردم «حرام» و «ممنوع» اعلام کرده است.
اما هنر فقط برای مردم عام افغانستان «تکفیر» شده است. موسیقی و هر اثر هنری که در توصیف رژیم طالبان و یا اعضا به ویژه رهبران این گروه تولید شود نه تنها ممنوع نیست، بلکه تشویق میشود و امتیازهای مادی و معنوی نیز دارد.