وزارت معادن و پترولیم طالبان میگوید این گروه در یک سال گذشته ۹۳ قرارداد جدید برای استخراج معادن کشور با شرکتهای داخلی و خارجی امضا کرده است.
مقامهای این وزارت طالبان امروز(شنبه، ۳۱ سنبله) در یک نشست خبری در کابل گفتند ۱۳ قرارداد در مقیاس بزرگ و ۸۰ قرارداد در مقیاس کوچک است.
طالبان جزئیات دقیقتری از این قراردادها ارائه نکردند، اما گفتند که قراردادهای بزرگ برای استخراج معادن از ولایتهای هرات، تخار، غور، پروان، کابل، بغلان، فاریاب و ننگرهار منعقد شده است.
با این حساب، اکنون وزارت معادن و پترولیم طالبان ۱۶۷ قرارداد فعال استخراج معادن کوچک به ارزش ۱۰ میلیارد افغانی دارد.
مقامهای طالبان گفتند که تا هنوز یک هزار و ۷۰۰ ساحه معدن زمرد در پنجشیر سروی و ۵۷۵ جوازنامه برای استخراج این سنگ قیمتی صادر شده است.
مقامهای طالبان گفتند که این گروه طی یک سال گذشته حدود ۷۸ هزار قیراط زمرد را به ارزش حدود ۵.۵ میلیون دالر امریکایی به بازرگانان داخلی و خارجی فروخته است.
همچنین گروه طالبان از ۲۱ ساحه در مربوطات قشقری، انگوت و آقدریا مواد نفتی استخراج میکند که در مجموع از این میدانهای نفتی روزانه یک هزار و ۳۰۰ تُن نفت خام استخراج میشود.
مقامهای وزارت معادن و پترولیم طالبان این کارها را به عنوان «دستاورد» خود گزارش دادند و گفتند که این گروه درآمد حاصل از معادن کشور را برای ساخت کانال قوشتپه، جادهها و بندهای آب استفاده میکند.
اما کارشناسان و مقامهای حکومت پیشین کشور این کار طالبان را «تاراج معادن» میخوانند و میگویند افغانستان فاقد یک دولت مشروع است و از نظر حقوقی هیچ شرکت و کشوری حق ندارد برای استخراج معادن و منابع طبیعی این سرزمین قرارداد ببندد.
چین و ازبیکستان از جمله کشورهایی است که پیش از این آشکارا با طالبان قرارداد استخراج معادن امضا کردند.
اما گزارشهای افشا شده نشان میدهد که خلاف ادعاهای «شفافیت» و «استخراج قانونی» طالبان، تنها ۱۳ شبکه تروریستی زیرمجموعه القاعده از معادن طلا و سنگهای قیمتی شمال کشور به ویژه بدخشان و تخار سود میبرند.