میلیونها شهروند اتریش روز گذشته به پای صندوقهای رای رفتند تا به «انتخابات سرنوشتساز» پارلمانی کشور اشتراک کنند، اما آنچه از دل این روند دموکراتیک برآمد، چرخش بیپیشینه به راست بود.
امسال بیش از شش میلیون و ۳۴۶ هزار نفر از جمعیت ۹ میلیون نفری اتریش واجد شرایط رایدهی در انتخابات بودند.
اما چهار میلیون و ۷۵۳ هزار نفر اشتراک کردند و بیش از یک و نیم میلیون نفر دیگر انتخابات را نادیده گرفتند.
از مجموع آرای داده شده، حدود ۴۵ هزار رای نامعتبر شناخته شد و قرار شد چهار میلیون و ۷۰۸ هزار رای معتبر سرنوشت پارلمان اتریش را مشخص کند.
هنوز نتیجهی قطعی انتخابات به طور رسمی اعلام نشده، اما آخرین آمار ارائه شده از آرای معتبر نشان میدهد که نتیجهی انتخابات برای بسیاریها غیرمنتظره است.
از میان ده جریان سیاسی که در کارزار انتخابات پارلمانی اشتراک کرده بودند فقط پنج حزب قدرتمند توانستند به پارلمان راه یابند.
طبق آخرین آمار، حزب آزادی اتریش که یک جریان راست افراطی محسوب میشود برای نخستین بار پس از جنگ جهانی دوم بیشترین بخش قدرت را به دست آورده است.
حزب آزادی به رهبری هربرت کیکل با کسب یک میلیون و ۳۷۵ هزار و ۴۶۴ رای و کسب اکثریت در چهار ایالت اتریش علیا، کارنتیا، بورگنلند و اشتایرمارک، نسبت به دور گذشته ۱۳ درصد رای بیشتری گرفته است.
حزب آزادی با کسب ۲۵ کرسی بیشتر نسبت به دور گذشته، حالا ۵۶ کرسی پارلمان را در اختیار دارد که اگر بتواند با یکی از احزاب مردم یا سوسیالدموکرات ائتلاف کند مستعد تشکیل حکومت جدید است.
حزب مردم به رهبری کارل نهمر، نخست وزیر کنونی با کسب یک میلیون و ۲۴۶ هزار و ۶۷۶ رای و کسب اکثریت در چهار ایالت اتریش پایین، سالزبرگ، تیرول و فورارلبرگ، نسبت به دور گذشته ۱۰.۹۸ درصد رای کمتر آورده است.
حزب مردم با از دست دادن ۱۹ کرسی اکنون فقط ۵۲ کرسی در پارلمان کشور دارد.
اما کارل نهمر هنوز بخت این را دارد که اگر با استفاده از اختلاف سیاستهای حزب آزادی و حزب سوسیال دموکرات، دموکراتها کنار خود بکشاند و با تشکیل یک ائتلاف تازه همچنان نخست وزیر بماند.
حزب سوسیال دموکرات به رهبری آندریاس بابلر با کسب ۹۹۱ هزار و ۶۹ رای و کسب اکثریت در وین، پایتخت اتریش تغییر محسوسی در جایگاهش نسبت به گذشته تجربه نکرده است.
سوسیال دموکراتها فقط توانستهاند یک نمایندهی بیشتر بفرستند و تعداد کرسیهای خود را به ۴۱ برسانند.
حزب نئوس یا لیبرالها به رهبری خانم ماینل رازینگر اگرچه نسبت به گذشته تغییر چندانی در آرایش تجربه نکرده ولی با کاهش محبوبیت سبزها سه کرسی بیشتر گرفته و به مقام چهارم صعود کرده است.
لیبرالها با کسب ۴۲۱ هزار و ۹۵۹ رای حدود ۸.۹۶ درصد آرا را به دست آورده و ۰.۸ درصد نسبت به دور گذشته جایگاهش را در نزد شهروندان بهبود بخشیده است.
اکنون لیبرالها ۱۸ کرسی پارلمان را در اختیار دارند.
حزب سبزها به رهبری ورنر کوگلر که در دور گذشته با کسب ۱۳.۹ درصد آرا توانست یک عضو دولت ائتلافی حزب مردم شود، اینبار با از دست دادن ۵.۸۷ درصد جایگاه قبلی، دیگر وزنهی ائتلافی هم محسوب نمیشود.
سبزها فقط توانسته است ۳۸۷ هزار و ۱۱۳ رای و ۸.۰۳ درصد قدرت را به دست آورد.
پس از حزب مردم، بیشترین ضربه را اینبار سبزها متحمل شده که با از دست دادن ۱۰ کرسی، فقط توانسته ۱۶ نماینده به پارلمان بفرستد.