کابل نخستین شهر مدرن خواهد بود که طی پنج سال آینده با «بحران کمآبی» مواجه و در مرور زمان «غیرقابل سکونت» میشود.
موسسه «مرسی کورپس» یک سازمان غیردولتی مستقر در امریکا، گزارش ۲۰ صفحهای از «بحران آب کابل» تهیه و منتشر کرده است.
در این گزارش آمده است که به خاطر برداشتهای بیرویه، آب زیرزمینی کابل به شدت پایین نشسته و در حال حاضر سالانه ۴۲ میلیون مترمکعب آب بیشتر از میزان تغذیه منابع آب زیرزمینی مصرف میشود.
طبق گزارش مرسی کورپس، هماکنون ۸۰ درصد آب زیرزمینی کابل سطح بالایی از آلودگی را دارد؛ از جمله به فاضلاب و آرسنیک آلوده شده و شور است.
مرسی کورپس با تحلیل و ارزیابی دادهها هشدار داده است که کابل تا سال ۲۰۳۰ میلادی، یعنی پنج سال دیگر با «بحران کمآبی» مواجه میشود.
این سازمان تاکید کرده است که اگر هماکنون اقدام نشود، کابل نخستین شهر مدرن خواهد بود که به دلیل بحران آب «غیرقابل سکونت» میشود.
مرسی کورپس نوشته است که با وجود احتمال وقوع یک بحران جدی در پایتخت افغانستان، اما نهادهای داخلی و بینالمللی فعال در این عرصه هیچ اقدامی نکرده و حتا هماهنگی لازم و ارزیابی و اطلاعات بروز نیز ندارند.
این سازمان میگوید در سالهای اخیر کمآبی بر سر باشندگان کابل چنان فشار آورده که حدود ۳۰ درصد درآمد برخی خانوارها صرف تهیهی آب میشود.
شهر کابل آبرسانی یکپارچه ندارد. آب بخشهای زیادی از شهر توسط شرکتهای خصوصی تهیه میشود. بر عمق چاهها و میزان برداشت آب نیز نظارت نمیشود.
دولت جمهوری و اکنون گروه طالبان گزینههای بدیلی برای آب زیرزمینی معرفی کردهاند که از ولایتهای نزدیک از جمله پنجشیر برای پایتخت آب بیاورد، اما تا هنوز هیچ برنامهی عملی نشده است.
پیش از این موسسههای مرتبط به ملل متحد و شبکههای تحقیقی جاپان نیز هشدار داده بودند که سومین و آخرین لایهی آب زیرزمینی کابل تا عمق ۲۲۰ الا ۲۵۰ متری در حال مصرف شدن است و در صورت اتمام آن پایتخت غیرقابل سکونت خواهد شد.